jueves, 24 de mayo de 2012

Regles d'acentuació

                     REGLES D'ACENTUACIÓ                                      

Les paraules monosil·làbiques no s'accentuen (hi ha excepcions que constitueixen l'accent diacritic.)

S'accentuen les paraules agudes(la síl·laba tònica és l'última de la paraula) que acaben en vocal, vocal seguida de s o -en o -in (on la i és vocal). S'escriu, per tant: català, però, també, camí, pastís, cabàs, progrés, Berlín, sorprèn. En canvi: Ramon i ferum (acaben en coLensonant) o esglai i festiu (acaben en semivocal).

S'accentuen les paraules planes  (la penúltima síl·laba és la tònica) que no acaben en cap de les terminacions anteriors. Per exemple s'accentuen: exàmens, cànon, tòrcer, correguérem, portàveu, entristíssiu. Però no s'accentuen: Maria (mot pla acabat en vocal), examen, Caucas.

S'accentuen totes les paraules esdruixoles (l'avantpenúltima síl·laba és la tònica) i totes les paraules sobreesdruixoles (la sílaba tònica està abans de la penúltima). Per exemple: història, tònica, àrea, Núria, període, químicament.

S'accentuen només els adverbis acabats en ment que es formen a partir d'una paraula que s'accentua: ràpidaràpidament, mecànicmecànicament, fàcilfàcilment, feliçfeliçment.


No hay comentarios:

Publicar un comentario